A, B, C, D witaminy szczególnie wskazane

A, B, C, D witaminy szczególnie wskazane

Data publikacji: ID: 6584bf8811976

ABCD to nie tylko początek alfabetu. To również witaminy, których nie powinno zabraknąć w wiosennej diecie. Za co, więc witaminy te odpowiadają i dlaczego są tak bardzo ważne w naszym organiźmie? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć poniżej:

Witamina A

Jest szczególnie ważna dla kondycji włosów, skóry oraz wzroku. Jej brak prowadzi do wysuszenia skóry oraz pogorszenia wzroku. Aby ją uzupełnić sięgnąć można po suszone morele, marchew, żółtka jaj, tran, wątrobę, pełnotłuste mleko i nabiał.

Witamina B

Jest wskazana w diecie bogatej w węglowodany, w, które dieta zimowa obfitowała, bowiem witamina ta wspomaga ich spalanie. Witamina B odpowiada również za kondycję włosów, skóry, paznokci, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Kiedy dochodzi do spalania węglowodanów, zużywane są zasoby witaminy B a jej braki odbijają się najbardziej na włosach i skórze. O niedoborach witaminy B świadczyć mogą zatem osłabienie włosów, łamanie się ich i wypadanie a, także pojawienie się na skórze wyprysków. Następstwem niedoborów witamin z grupy B może być również uczucie przygnębienia czy kłopot ze wzrokiem.

Witaminę B dostarczymy wzbogacając swą dietę w orzechy, zielone warzywa, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika czy podroby. Warto też wiedzieć, że jej wrogiem jest kawa, dlatego racjonalnie ją dawkujmy.

Witamina C

To witamina, której w diecie zimowej jest zdecydowanie za mało, a, której brak sprzyja zachorowaniom, zwiększa zmęczenie, osłabia elastyczność skóry. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, uszczelnia naczynia krwionośne, wspomaga sprawność intelektualną. Jest szczególnie istotna dla kondycji skóry – neutralizuje wolne rodniki przyczyniające się do starzenia się komórek.

Witamina C należy do witamin bardzo nietrwałych, niszczy ją wysoka temperatura, światło oraz powietrze, dlatego warto spożywać ją kilka razy dziennie. Znajdziemy ją przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach, przede wszystkim owoce jagodowe, cytrusy, papryka.

Witamina D

Należy do witamin, które organizm pod wpływem promieni słonecznych jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Krótkie i często mało słoneczne zimowe dni nie ułatwiają tego zadania, dlatego w okresie wczesnowiosennym warto często korzystać z korzyści płynących ze słońca. Brak witaminy D zwiększa naszą nerwowość i senność. Witamina ta, w połączeniu z fosforem i wapniem, odpowiada za budowę kości i pracę serca, zaś produktami ją zawierającymi są: żółtka jaj, mleko, podroby oraz tran.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close