
Korzyści zdrowotne pyłku pszczelego potwierdzone przez naukę
Data publikacji: 2024-11-17 01:59:30 | ID: 6584bf882015f |
Pyłek pszczeli to mieszanka pyłku kwiatowego, nektaru, enzymów, miodu, wosku i wydzieliny pszczelej. Pszczoły miodne zbierają pyłek z roślin i transportują go do ula, gdzie jest przechowywany i używany jako pokarm dla całej rodziny. Pyłek pszczeli nie powinien być mylony z innymi produktami pszczelimi, takimi jak miód, mleczko pszczele czy klastry miodu.
Produkty te nie zawierają pyłku ani innych substancji. Ostatnio pyłek pszczeli zyskał popularność w społecznościach zdrowych, ponieważ jest pełen składników odżywczych, aminokwasów, witamin, lipidów i ponad 250 substancji aktywnych. W wielu badaniach zbadano wpływ pyłku pszczelego na zdrowie i uzyskano obiecujące wyniki.
Korzyści zdrowotne z pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli ma imponujący profil odżywczy z ponad 250 substancjami czynnymi. Zawiera ponad 250 substancji biologicznie aktywnych, w tym białka, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze.
Granulki pyłku pszczelego mają następujący skład:
- Węglowodany: 40%
- Białko: 35%
- Woda: 4–10%
- Tłuszcze: 5%
- Inne substancje: 5–15%
Ta ostatnia kategoria obejmuje witaminy, minerały, antybiotyki i przeciwutleniacze. Jednak zawartość odżywcza pyłku zależy od źródła pochodzenia rośliny i pory roku.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni przed wolnymi rodnikami i chorobami przewlekłymi
Pyłek pszczeli zawiera wiele różnych przeciwutleniaczy, w tym flawonoidy, karotenoidy, kwercetynę, kemferol i glutation. Antyoksydanty chronią Twój organizm przed potencjalnie szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami. Uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki są związane z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca typu 2.
Badania probówkowe, na zwierzętach i niektóre badania na ludziach wykazały, że przeciwutleniacze pyłku pszczelego mogą zmniejszać przewlekłe stany zapalne, eliminować szkodliwe bakterie, zwalczać infekcje oraz zwalczać wzrost i rozprzestrzenianie się guzów. Jednak zawartość przeciwutleniaczy w pyłku pszczół zależy również od źródła pochodzenia roślinnego. O ile na etykiecie nie jest wyraźnie określone źródło roślin, określenie, skąd pochodzi pyłek pszczeli, może być trudne.
Obniża czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysoki poziom lipidów we krwi i cholesterol
Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Zarówno wysoki poziom lipidów we krwi, jak i wysoki poziom cholesterolu we krwi są związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Co ciekawe, pyłek pszczeli obniża te czynniki ryzyka. Na przykład badania na zwierzętach wykazały, że wyciągi z pyłku pszczelego mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza „złego” cholesterolu LDL.
U osób z krótkowzrocznością spowodowaną zatkanymi tętnicami suplementy pyłku pszczelego obniżyły poziom cholesterolu we krwi, co zwiększyło ich pole widzenia. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w pyłku pszczelim mogą chronić lipidy przed utlenianiem. Kiedy lipidy utleniają się, mogą się zlepiać, ograniczając naczynia krwionośne i zwiększając ryzyko chorób serca.
Poprawia funkcjonowanie wątroby i chroni ją przed substancjami toksycznymi
Twoja wątroba jest ważnym organem, który rozkłada i usuwa toksyny z krwi. Badania na zwierzętach wykazały, że pyłek pszczeli może wzmocnić swoje właściwości odtruwające. U starszych zwierząt pyłek pszczeli wzmacnia ochronę antyoksydacyjną wątroby i usuwał z krwi więcej produktów przemiany materii, takich jak dialdehyd malonowy i mocznik.
Inne badania na zwierzętach pokazują, że przeciwutleniacze pyłku pszczelego chronią wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi kilkoma toksycznymi substancjami, w tym przedawkowaniem leków. Pyłek pszczeli również wspomaga gojenie się wątroby. Jednak w kilku badaniach na ludziach oceniano wpływ pyłku pszczelego na czynność wątroby. Potrzeba więcej badań na ludziach, aby ustalić zalecenia zdrowotne.
Wspomaga gojenie się ran i zapobiega infekcjom
Pyłek pszczeli ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może pomóc organizmowi w gojeniu się ran. Na przykład, badania na zwierzętach wykazały, że wyciąg z pyłku pszczelego był równie skuteczny w leczeniu ran oparzeniowych jak sulfadiazyna srebra, złoty standard w leczeniu oparzeń i powodował znacznie mniej skutków ubocznych.
Inne badanie na zwierzętach wykazało, że nałożenie balsamu zawierającego pyłek pszczeli na oparzenie znacznie przyspieszyło gojenie w porównaniu ze standardowymi lekami. Właściwości przeciwbakteryjne pyłku pszczelego mogą również zapobiegać infekcjom, stanowiąc główny czynnik ryzyka, który może upośledzać proces gojenia zadrapań, skaleczeń, otarć i oparzeń.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: pyłku, pyłek, pszczeli, pszczelego, przeciwutleniacze, krwi, badania, zwierzętach, poziom, wykazały,
library_books Domowe sposoby na leczenie zatok » | |
library_books Nowoczesna stomatologia » | |
library_books Na ratunek we rwie kulszowej » |